понеделник, 1 ноември 2021 г.

Ден на народните будители

 





















Честит празник!

За поредна година учениците на СУ“Железник“, гр. Стара Загора посрещат празника на народните будители с множество инициативи. Една от тях е изработването на книгоразделители, под ръководството на г-жа Светлана Бакоева, преподавател по история в училище. Седмокласниците използваха наученото в час по история за магията на българската шевица.
„Шевицата е код, магия с много символи. Говорейки за време, това е един от лесните начини да общуваме с корена си, с миналото и предците си. Старите майстори споделят, че везмото е познание, което се предава от сърце на сърце, от душа на душа, от майка на дъщеря. Да се навлезе в света на шевиците е дълъг път. Но само така те могат да бъдат разчетени правилно. Затова не се гледа с добро око на интерпретациите върху стари, установени модели. Това променя не само визията им, но и символиката. Животът е да създаваш, не да отнемаш“ – споделя г-жа Бакоева.
С много старание учениците не само изработиха ръчно своите уникални книгоразделители, но и ги ламинираха, за да ги запазят и ползват дълго време.
За фон на снимките избрахме прекрасната градина в английския двор на училището, която учениците на г-жа Т. Николова направиха през пролетта, а сега тя ни радва с багрите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.