понеделник, 1 ноември 2021 г.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В СУ „ЖЕЛЕЗНИК“

 










Будителството е мисия, която учителите по български език и литература от СУ “Железник“ непрестанно и ежедневно изпълняват с вдъхновение и плам. И тази година, въпреки преминаването на обучение от разстояние в електронна среда, в училището се проведоха редица инициативи по повод Деня на народните будители.

Петокласниците по традиция се включиха в конкурса „Най-добър разказвач“, организиран от госпожа Таня Стоянова. Макар че конкурсът се проведе онлайн, всички ученици бяха активни и много вдъхновени. Децата се превъплътиха в ролята на сладкодумни разказвачи, които омайват другите с интересни и забавни истории от митовете на различни народи. Много от участниците представиха чрез свои рисунки изключително интересни символи на древни богове. Като най-добри разказвачи се откроиха Георги Стойчев и Иван Чомарев от пети „А“ клас, Александра Бозукова от пети „Б“ клас и Василена Вълчева от пети „В“ клас.
Учениците от 6. клас с учител госпожа Ветка Христова работиха усърдно върху проекта ,,Народните будители и Аз“.Проектът има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава.
По повод първи ноември учителите Милена Евтимова и Динко Славов организираха и проведоха състезание по български език в 7. клас под наслов „Бъди грамотен“. Най-добре се представиха учениците Елеонора Станкова, Жени Демирева и Денислав Колев от седми „В“ клас, Дария Христова от седми „А“ клас и Деница Минева, Микаела Сотирова и Йоан Хабиб от седми „Б“ клас.
Учениците от осми и девети клас се включиха в състезанието „Език свещен на моите деди“, организирано и проведено от госпожа Ваня Георгиева. В него се отличиха със своята много добра грамотност Яна Костадинова от осми клас и Крис-Мари Тодорова и Тония Михайлова от девети клас.
Десетокласниците изготвиха и представиха презентации „Будителите днес“, чийто акцент бяха днешните измерения на празника и личностите от нашето съвремие, които свързваме с идеята за будителството.
Бъдещите абитуриенти от 12. клас подготвиха дарение от 31 книги, които ще обогатят фонда на библиотеката в нашето училище.
Всеки народ има своите празници. По-малки или по-големи, по-свети или по-незабележими – всички те тръгват от вечния народен календар, за да прокарат тясна пътечка или широк друм към човешката ни същност. Празници на независимостта, на труда, на семейството, на любовта, на светли исторически дати има в календара на всяка нация. Но като че ли няма друг народ, който да чества своите будители. Твърде малко са държавите, които имат такива празници на духовността, каквито са нашите емблематични Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и Ден на народните будители. Ние, наследниците на тези славни българи, които днес с благодарност наричаме „будители“, не сме забравили тяхното народополезно дело.
Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.