вторник, 6 декември 2022 г.

Никулден е!

 






Никулден е един от най-обичаните зимни празници. Празник на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери. На Никулден честваме празника на Свети Николай – господарят на целия подводен свят.

Народното предание гласи, че когато Господ разпределял света между шестимата братя светци Свети Йоан, Свети Илия, Свети Василий, Свети Петър, Свети Атанас и Свети Никола, за Свети Никола останали моретата и океаните. Затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.

В специално предаване на радио“Железник“ седмокласници разказаха за обичаите, които са свързани с празника.

В нашето училище се спазват и поддържат традициите. Днес 10. А клас, с класен ръководител Жулиета Славова, решиха да представят подготовка за празника. На масата трябва да има шаран, но рибника, който момичетата приготвиха, беше със скумрия. Под ръководството на г-жа Бакоева се приготви рецепта от Провадийския край.

На Никулден се яде риба, най-добре шаран. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: “На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе”

Легендата разказва, че Свети Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава Свети Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката. Когато домакинята почиства рибата от люспите, трябва много да внимава да не паднат на земята, тъй като заедно с тях ще “изпадне” и имането на дома. Според друго вярване, ако някой настъпи падналите рибешки люспи, ще се разболее.

На 6 декември, освен риба, на трапезата има обредни хлябове и постни ястия.

Рецепта за рибника, който сготвиха и с удоволствие си хапнаха ученици и учители.

Рибник по Провадийски

1риба/шаран или пушена скумрия/

1 стрък праз

150 гр. ориз или булгур

150 гр. стафиди

150 гр. орехи

Сол, олио, черен и червен пипер, девесил

За тестото:

500 гр. брашно                   

1яйце                          

1жълтък                     

50 мл олио                          

250 мл вода                         

1ч.л. оцет 1 ч.л.                  

1с.л. сол

Празът се нарязва и запържва до омекване. Добавят се ориза, орехите, стафидите и подправките. Слага се малко водичка, за да набъбне.

Замесва се меко тесто. От него се оформя кръг и в средата се поставя рибата – нарязана и изчистена. Коремът й се пълни с плънката.

С готовата смес пълним рибата и я увиваме в тесто.Оставяме да втаса, оформяме като риба, намазваме с жълтък и печем до червена коричка на 180 градуса. Да ви е сладко!

Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.