Никулден е един от
най-обичаните зимни празници. Празник на рибари, моряци, пътешественици и
авантюристи, на банкери. На Никулден честваме празника на Свети Николай – господарят
на целия подводен свят.
Народното предание гласи,
че когато Господ разпределял света между шестимата братя светци Свети Йоан,
Свети Илия, Свети Василий, Свети Петър, Свети Атанас и Свети Никола, за Свети
Никола останали моретата и океаните. Затова той е надарен със силата да контролира
морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.
В специално предаване на
радио“Железник“ седмокласници разказаха за обичаите, които са свързани с
празника.
В нашето училище се
спазват и поддържат традициите. Днес 10. А клас, с класен ръководител Жулиета Славова,
решиха да представят подготовка за празника. На масата трябва да има шаран, но
рибника, който момичетата приготвиха, беше със скумрия. Под ръководството на
г-жа Бакоева се приготви рецепта от Провадийския край.
На Никулден се яде риба,
най-добре шаран. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: “На
Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я
вземе”
Легендата разказва, че
Свети Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка.
Тогава Свети Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил
дупката. Когато домакинята почиства рибата от люспите, трябва много да внимава
да не паднат на земята, тъй като заедно с тях ще “изпадне” и имането на дома.
Според друго вярване, ако някой настъпи падналите рибешки люспи, ще се
разболее.
На 6 декември, освен
риба, на трапезата има обредни хлябове и постни ястия.
Рецепта за рибника, който
сготвиха и с удоволствие си хапнаха ученици и учители.
Рибник по Провадийски
1риба/шаран или пушена
скумрия/
1 стрък праз
150 гр. ориз или булгур
150 гр. стафиди
150 гр. орехи
Сол, олио, черен и червен
пипер, девесил
За тестото:
500 гр. брашно
1яйце
1жълтък
50 мл олио
250 мл вода
1ч.л. оцет 1 ч.л.
1с.л. сол
Празът се нарязва и
запържва до омекване. Добавят се ориза, орехите, стафидите и подправките. Слага
се малко водичка, за да набъбне.
Замесва се меко тесто. От
него се оформя кръг и в средата се поставя рибата – нарязана и изчистена.
Коремът й се пълни с плънката.
С готовата смес пълним
рибата и я увиваме в тесто.Оставяме да втаса, оформяме като риба, намазваме с
жълтък и печем до червена коричка на 180 градуса. Да ви е сладко!
Честит празник!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.