събота, 8 май 2021 г.

9 май – Ден на победата и Ден на Европа

 



 

За поредна година Руски център, гр. Стара Загора, отбелязва 9 май – Ден на победата. През 2021 година отбелязваме 76 години от края на разрушителната Втора световна война. 9 май е обявен и за Ден на Европа.

Ученически съвет на СУ“Железник“ бе сред официалните гости на събитието. При изключителна организация и тържественост премина празничният концерт в център „Етносвят“, град Стара Загора. Тазгодишният празник е под надслов „Победата е за всички!“. СУ“Железник“ дари брезичка, която нашите ученици засадиха в двора на „Етносвят“. По този начин ние се включихме в световната кампания „Садим памет“, която стартира по целия свят на 18 март тази година. Целта е да бъдат засадени 27 милиона дървета, точно колкото са и жертвите в тази война. До този момент по целия свят са засадени 20 милиона дръвчета. Кампанията приключва на 22 юни в гр. Брест.


Втората брезичка бе дарена от лесничейството на гр. Мъглиж. Двете дръвчета са в името на  ефрейтор Алексеев Степан Петрович и редник Архипов Василий Фьодорович.

Бяхме посрещнати с лентички на „Гео́ргиевский крест“( Георгиевски кръст), които се носят до сърцето. Този орден съществува от 1807 до 1917 г. и се присъжда за изключителна храброст, проявена в бой срещу неприятеля. Знакът е висша награда за войници и офицери. Дължината на лентата символизира дните на войната – 1846. Разгледахме специално подготвената изложба на героите, дали живота си за Родината.



Емблематични руски песни и стихове бяха част от празничната програма. Най-малките участници – от 5 до 8 години достойно приеха завета да пазят приемствеността между поколенията.



Честит празник!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.