неделя, 1 ноември 2020 г.

В СУ „Железник“ посрещаме с буден български дух Деня на народните будители

 


 


В навечерието на този светъл празник на духа – Деня на народните будители, учениците и учителите от нашето училище отново проведоха интересни мероприятия.

По традиция възпитаниците на училището участваха в организираното от учителите по български език и литература състезание по правопис под надслов „Език свещен на моите деди“. Със своето старание върху правописа и краснописа учениците от шести, седми, осми, девети и дванадесети клас под ръководството на госпожа Милена Евтимова, Таня Стоянова, Ваня Георгиева  и господин Динко Славов изразиха почитта си към родното слово, съхранило духа на народа ни през векове на страдания и изпитания. Сред всички участници се отличиха с изключително добри правописни умения  Анелия Димитрова и Елеонора Станкова от шести клас, Георги Христов от седми клас, Крис-Мари Тодорова от осми клас, Десислава Павлова от девети клас и Радостин Русев от дванадесети клас . 

Петокласниците заедно с госпожа Ветка Христова проведоха конкурс „Най-добър разказвач“, в който се открои талантът на Чудомир Стойчев. 

В дните преди празника учениците от дванадесети клас отдадоха почит към един от ярките творци и крепители на духа в нашата литературна история – Гео Милев. Водени от госпожа Ваня Георгиева, най-големите ученици от училището посетиха къщата музей на поета и останаха впечатлени и развълнувани от наученото за нашия именит съгражданин.

За прогреса на всеки човек огромно значение има  на книгата като вечен носител на мъдрост и духовност. Тя е тази, която буди духа и съзнанието, облагородява личността. Затова учениците от нашето училище взеха активно участие в дарителската кампания „Прочети книга – опознай света“  - част от проекта „Чети - дари“, организиран от Сдружение “Инер Уил Клуб - Шумен” и подкрепен от множество партньори и дарители. Само за броени дни бяха дарени 430 кредита, получени след прочит на интересни книги и решаване на тестове върху съдържанието на прочетените творби. До крайната цел – 1200 кредита – остават още мигове на срещи с книгата – тази неизчерпаема съкровищница на мъдрост и познание. Спечелените средства от кампанията ще бъдат инвестирани в нова мултимедия за училището, за да се съчетае силата на книжното слово с въздействието на новите дигитални технологии в обучението на децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.