сряда, 26 февруари 2020 г.

Ден на розовата фланелка в СУ"Железник"








Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.
Ученически съвет облече розови фланелки в знак на съпричастност и върза розови панделки на учители и ученици. Разказаха историята на мъниците от ДГ"Звездица" и им вързаха розови лентички, а голяма част от децата също бяха облечени в розово.
Ето и повече за самия ден и неговото начало.
За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.
Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това… Тъкмо и заради това процентът на тормозените в училище деца според официалната статистика се разминава драстично с реалния им брой.
Казваме "НЕ" на насилието не само за ден, а всеки ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.