вторник, 9 април 2019 г.

Да съхраним традициите на нашия народ





 В сезона на пролетта петокласниците от СУ „Железник“ заедно с госпожа Таня Стоянова в часовете по български език и литература представиха своите проекти на тема „Празниците на нашия народ“. Символиката на пролетното пробуждане бе съзнателно търсена – младото поколение е нашата надежда да се възраждат и съхраняват вековните народни традиции.




В продължение на месец учениците събираха, проучваха и систематизираха информация по темата. Всеки петокласник представи традиционен фолклорен празник – кога, какво и как се празнува. По този начин децата научиха не само за Коледа, Великден, Гергьовден, Пасха и Курбан байрам, предвидени в учебната програма, а разшириха познанията си за фолклорния календар на българите. Представени бяха интересни обичаи и ритуали, свързани с Йордановден, Ивановден, Бабинден, Антоновден, Трифон Зарезан, Сирни заговезни, Благовещение, Лазаровден, Цветница, Еньовден, Петровден, Илинден, Петковден, Димитровден, Никулден, Стефановден. Много емоции предизвика представянето на най-впечатляващите български обичаи – Кукери  и Нестинарство. Децата обогатиха своите изложения с илюстрации, обредни песни и кулинарни рецепти за традиционни празнични ястия.
Работата, която извършиха петокласниците, им донесе удовлетворение и радост. И може би още нещо – усещането за връзка с предците, с миналото и традициите, които те – младите българи, ще пренесат в бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.